Een hackathon om innovatie te versnellen binnen het onderwijs

lees verder
Workshop op locatie INC

sectoren

diensten

No items found.

INC Strategisch Ontwerpbureau & Scholengemeenschap Consent

Innoveren binnen het onderwijs is een heet hangijzer. Aan de hoeveelheid ideeën ligt het niet, maar het daadwerkelijk concretiseren van deze ideeën blijkt door uiteenlopende factoren ontzettend lastig. Ook scholengemeenschap Consent liep hier tegenaan en vroeg ons om mee te denken een vorm te creëren hoe ze de beste ideeën concreet konden maken en daarmee innovatie te versnellen.

<div class="rich-text-divider"></div>

Hoe versnel je innovatie binnen een organisatie?

Consent is met haar 32 scholen en 7200 leerlingen een van de grootste scholengemeenschappen van Oost-Nederland. Innovatie is voor Consent een belangrijk thema en heeft daarvoor ook een innovatiemanager in dienst. De grootte van de scholengemeenschap maakt het voor de innovatiemanager lastig om vernieuwing daadwerkelijk door te voeren. Samen met de innovatiemanager gingen wij daarom op zoek naar een vorm om dit proces te versnellen. Er waren twee belangrijke vragen die centraal stonden bij het vinden van de vorm: “Hoe brengen we alle ideeën bij elkaar?” en “Hoe zorgen we ervoor dat we de ideeën zo concreet uitwerken dat we er direct mee aan de slag kunnen?” En dat is een zo kort mogelijk tijdsbestek.

<div class="rich-text-plate"><h2>Hackathon: Een idee met maximaal draagvlak</h2>Een heidag of brainstormsessie werd overwogen. Het probleem was dan alleen, dat er een te klein en te selectief groepje aan deel zou kunnen nemen. Omdat Consent het belangrijk vond dat iedereen mee zou moeten kunnen praten over zo’n belangrijk thema als innovatie, vonden we de oplossing in een hackathon. Een hackathon is een vorm waarin je met elkaar onder tijdsdruk in groepen gaat nadenken over een centraal thema, om vanuit bepaalde inzichten concrete oplossingen te bedenken. Aan het eind van de hackathon presenteren de groepen hun idee in de vorm van een prototype aan de totale groep. Het beste idee wint en wordt geconcretiseerd. Hierdoor hoeft er eigenlijk alleen nog maar akkoord gegeven te worden door het bestuur of de directie. Voordelen van een hackathon zijn dat de creativiteit optimaal benut wordt en je een concreet eindproduct hebt dat draagvlak heeft vanuit de gehele organisatie.</div>

INC als facilitator van creativiteit


En zo verwelkomden wij 30 medewerkers van Consent voor een 10 uur durende hackathon op ons kantoor aan de Beltstraat 1 in Enschede. Het centrale thema van de hackathon was: Hoe creëren we een MakerSpace binnen onze school? Met deze vraag werden de medewerkers aan het werk gezet. Er werden groepen gecreëerd van 5 personen, die allemaal een vaste begeleider van INC toegewezen kregen die het proces in goede banen zou leiden. Aan het eind van de dag, na verschillende denkoefeningen en uiteraard een goede lunch, pitchten de groepen hun beste idee aan elkaar.

Opa's Schuur als een van de beste ideeën van de Hackathon

"Hoe creëer ik een MakerSpace in mijn school?" Dat was de centrale probleemstelling. Een MakerSpace is een ruimte waarin kinderen door middel van digitale apparatuur en ‘ouderwets’ gereedschap bijna alles moeten kunnen maken. De twee beste ideeën van deze hackathon waren 'Opa's Schuur' en 'Leren Proberen'. Beide ideeën werden gekozen omdat ze zonder grote aanpassingen in de huidige schoolstructuur te implementeren zijn. Belangrijk is dat de ruimte vooral een hulpmiddel is en dat het vooral gaat om de manier waarop je de ruimte inzet. Bij beide ideeën maakt het niet uit wat je maakt, het gaat om hoe je leert: zonder kaders, leren proberen, experimenteren en vooral nieuwsgierig zijn en verwonderen. Net zoals je dat vroeger deed in 'Opa's Schuur'.

Beide ideeën worden binnenkort uitgevoerd.

Opa's schuur

Consent over INC

“Bij INC weet je dat je altijd met een antwoord naar huis gaat. De begeleiding is echt top en hun nieuwe pand in Enschede stimuleert creativiteit. Wat zo knap is aan INC is dat ze relatief moeilijke vraagstukken plat kunnen slaan en deze samen met de deelnemers kunnen omturnen in praktische en inspirerende uitkomsten. Ze creëren een fase van verwarring om je zo op een andere manier naar het vraagstuk te laten kijken.
Wij hebben de Hackathon niet alleen als leuk en inspirerend ervaren, maar ook als bijzonder nuttig. De vele ideeën die de leraren hadden over innovatie binnen het onderwijs, hebben wij nu onder elkaar kunnen toetsen en uiteindelijk weten te concretiseren. Het resultaat is een plan met draagvlak dat nu ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Dat is geen stap, maar een hele sprong op het gebied van innovatie. INC was voor ons de trampoline die zorgde dat wij deze sprong konden maken."

Gert-Jan Egberink - Innovatiemanager Consent

Is een hackathon iets voor jou?

Een hackathon is dé oplossing als je op zoek bent een concreet antwoord met een maximaal draagvlak. INC helpt jullie graag verder. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om erachter te komen wat INC voor jouw bedrijf kan betekenen.Of benieuwd naar onze andere cases?

sectoren

diensten

No items found.

Waarmee kunnen we jullie helpen?

We horen graag wat jullie uitdaging is. Neem contact op via het contactformulier of bel ons op 053 303 3079.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

uitgelichte cases

alle cases
Aqqo

De digitale deur ontgrendeld voor Aqqo verhuursoftware

bekijk deze case
Dijkhuis

Van traditioneel bouwbedrijf naar bouwbiologische aannemer

bekijk deze case
Dokter Koel

Een nieuw merk voor de leukste webshop in bedrijfskoelingen

bekijk deze case

Lees meer

No items found.
No items found.